Sunt oare toate lucrurile gratis si utile?

Serviciile de scurtare a URL-urilor

Prima intrebare legata de utilitatea acestora ar fi de ce ai vrea sa scurtezi un link? Poate pentru ca:

 • Arata mult mai frumos un link scurt decat interminabila colectie de litere si cifre a unui link lasat in plata domnului

Ex.

http://bit.ly/bAXv1S

vs

http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=servicii+scurtare+
URL#sclient=psy&hl=en&q=veverite+albastre+
zburatoare&aq=f&aqi=&aql=&oq=
&gs_rfai=&pbx=1&fp=ddfbf15c2e2f4021

 • Poti sa il transmiti pe Twitter fara sa te sinchisesti prea tare de limita de caractere
 • Starneste curiozitatea: uuuu, oare ce o fi in spatele acestui link scurt ciudatel?

In plus, ca si om de comunicare, daca folosesti serviciul corect de scurtare a URL-ului poti afla exact cati au dat click pe el, de unde au venit ei si eventual si unde l-au dat mai departe. Asta inseamna ca iti monitorizezi impactul actiunii in timp real si cateodata poti face asta si cu link-urile concurentei. Inca un serviciu online gratuit absolut grozav, nu?

Cel mai utilizat serviciu de scurtare a URL-ului, cu o cota de piata de 54%, este bit.ly. Serviciul ofera cele mai complexe statistici pentru link-urile scurtate. In mai 2009, bit.ly a devenit serviciul default de scurtat URL-uri al Twitter, inlocuind tinyurl.com, care are acum o cota sub 10%.

Cum folosirea unui asemenea serviciu tine de gust personal si necesitate, exista o multime de servicii de scurtare a URL-ului, fiecare cu plusurile si minusurile sale: unele iti permit personalizarea noului URL, altele parolarea acestuia dar mai toate sunt gratuite:

Sp2.ro
ow.ly
is.gd
azqq.com
doiop.com
dwarfurl.com
crankup.net
hop2.com
hurl.to/368
memurl.com
shortless.com/197/
snipurl.com/
tinyurl.com
xil.in
teensylink.com
tinyurl.com
traceurl.com
urlbeach.com
urltea.com
heh.ro
enterclick.ro
budurl.com

Dar ceea ce nu stiu multi este ca cel mai bine este sa stii ce se afla in spatele unui asemenea link. Pentru ca poate ascunde multe „bunatati”: malware, site-uri dornice doar de trafic, link-uri de afiliere (uite asa mai fac unii bani, pentru ca nu se folosesc soft-uri de preview) etc.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum te poti proteja de aceste mici neplaceri te invit sa te informezi cum poti desconspira URL-urile periculoase.

Ca fapt divers, exista si servicii care te ajuta sa faci un URL mult mai mare: Hugeurl. Nu am reusit inca sa identific necesitatea acestora dar asa cum spuneam se pare ca, pana la urma, lungimea unui URL (mai departe de convenientele SEO) este o chestiune de estetica personala.

Be Sociable, Share!

  Tags: ,

  1 comment

  1. […] de la bit.ly au lansat recent bit.ly boundle. Adica  putem acum sa cuprindem intr-un link scurt o colectie de […]

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>