Coffee and More

De fiecare data cand pasesc intr-o cafenea, un bar sau un restaurant, simt daca locul respectiv isi propune sa scoata in evidenta decorul scump, meniul sofisticat, specificul cultural, categoria clientilor pe care ii doreste, preturile etc. Desi rare, gasesc uneorii locatii unde revin cat pot de des si pe care le recomand pentru atmosfera, preparate din meniu, preturi, personal sau ambient. Sunt locuri unde,  mai departe de orice alt detaliu, simti pasiune si suflet.

Am descoperit anul trecut in Bucuresti o astfel de locatie mica si cocheta cu o atmosfera magica – Simbio. Si mi-a ramas draga de la prima intalnire pentru simplul motiv ca oamenii de acolo au zambete luminoase si sincere.

Simbio nu este o cafenea sau un bar sau un restaurant. Ei spun despre locatie ca este Coffee and more. Eu spun ca este un loc unde simti ca mancare este pregatita cu drag si atentie, cu un meniu cosmopolit creat pentru a rasfata orice tip de client, cu muzica buna si decor intim dar luminos.

Intr-o vizita la ei, prin intermediul unei prietene, am cunoscut-o pe Dana Nica, unul dintre oamenii din spatele afacerii. A terminat Facultatea de Drept de la Universitatea Bucuresti, care i-a dezvolatat gandirea si simtul analitic, chiar daca nu a profesat ca avocat. A practicat apoi voluntariatul la Asociatia Pro Democratia in timpul studentiei, fapt ce i-a deschis apetitul pentru munca. Diplomatia i-a deschis noi perspective: a invatat sa vada lucrurile la nivel global, sa fie constienta de ce se intampla in lume si sa se  bucure de ceea ce are si de tara ei, a vazut locuri unde putini ajung si a cunoscut oameni din toata lumea.

Mi-a ramas in minte, dupa cele cateva cuvinte schimbate, zambetul ei cald, privirea unui om fericit si multumit de ceea ce face, iar in suflet, bucuria ca am mai cunoscut un om deosebit. Si am simtit nevoia de a afla totul de la ea despre povestea din spatele acestui loc.

La urma urmei, Simbio este o afacere HoReCa si rar intalnesti proprietari de locatii atat de relaxati si zambitori. Eu doar cand ma gandesc la muntii de birocratie necesari pentru a deschide si mentine pe linia de plutire un asemenea loc, controalele si inspectiile de hartuiala, aprobarile si toate facturile si chitantele unei zile obisnuite, simt ca imi apare un rid pe frunte.

Cu toate acestea Dana se simte foarte norocoasa si recunoscatoare tuturor celor care au avut rabdarea sa o invete cate ceva din ceea ce stiau/faceau iar de optimismul ei va puteti molipsi din randurile de mai jos (pentru ca a fost atat de draguta incat sa imi raspunda la niste intrebari pentru acest post)

IN PRIMUL RAND

In spatele Simbio nu sunt numai eu, este si Iulia, prietena mea cea mai buna, fara de care nu as fi avut curajul sa fac asta si cu care lucrez foarte bine si facem echipa buna impreuna. Si daca tot am zis de echipa, Simbio nu ar fi la fel fara colegii mai tineri, optimisiti si zambitori, care vin cu placere la serviciu (cred euJ) si ne fac viata mai placuta in fiecare zi!

Ca angajati am ales oameni tineri, dedicati, entuziasti si optimisti, care fac aceasta meserie cu pasiune. Totul este facut cu suflet, fie ca le place sa faca mancare savuroasa, sa prepare bauturi delicioase sau sa cunoasca tot timpul oameni noi pe care sa ii faca sa se simta la Simbio ca acasa. Din punctul meu de vedere acesta a fost criteriul esential pentru a se alatura echipei. Cu rabdare, perseverenta si bunavointa, restul lucrurilor se invata, importanta este starea de spirit:)

 

O IDEE SI O SEMNIFICATIE

Inca din liceu ma gandeam, impreuna cu colega mea de banca Iulia, sa ne deschidem un restaurant, dar nu ne-am asteptat ca acest vis sa devina realitate. Mai ales atat de repede. Ideile ne-au venit pe parcurs, eu am locuit doi ani la New York, Iulia a locuit doi ani la Londra, asa ca ne-am inspirat foarte mult de la localurile de acolo. In unele locuri exista o atmosfera foarte relaxata, toata lumea cunostea pe toata lumea, iar atentia era indreptata in totalitate catre clienti, cu produse de calitate si atitudine pozitiva.

Am ales Simbio pentru ca am am creat un loc in care se regasesc lucrurile care ne plac cel mai mult: mancare proaspata si delicioasa, cea mai buna cafea, varietate mare de vinuri la pahar si cocktailuri, bauturi din fructe proaspete, etc. Este o simbioza intre bistro, wine bar, cafe, bar. Gasesti cate un pic din fiecare!

 

DE LA VISE LA REALITATE

In primavara lui 2010 am inceput sa cautam spatiu si sa ne facem planul de afacere. Am cautat mult pana am gasit spatiul, dar cum l-am vazut am stiut ca este pentru noi, l-am luat si ne-am apucat de treaba. A fost o vara lunga si plina de peripetii cu amenajarea si obtinerea autorizatiilor. Dupa multe sesiuni de testare a felurilor de mancare, a cocktailurilor si a vinurilor, pe prietenii binevoitori si rabdatori, am deschis la inceputul lunii noiembrie 2010.

 

COSMOPOLITUL MENIU

Meniul l-am facut cu Iulia. Am adunat acolo toate lucrurile care ne-au placut de-a lungul timpului in locurile unde am fost: sandwich-uri si salate delicioase cu ingrediente proaspete, mult avocado, bauturi din fructe proaspete fara siropuri, cafea si ceaiuri bune, varietate mare de cocktailuri si vinuri din toata lumea. Am intrebat prietenii ce ar vrea sa gasesca la noi si am primit multe sugestii din partea lor: sa facem smoothie-uri cu ce ingrediente vor, sa punem oricate ingrediente in omleta, sa facem guacamole etc.

Logo-ul si designul meniului sunt create de Raluca, o prietena foarte buna si talentata. Ea ne-a ajutat sa dam o forma frumoasa tuturor ideilor noastre.

Imi plac multe lucruri din meniu dar daca ar fi sa aleg unul singur este „all day breakfast”! Eu nu sunt o persoana foarte matinala, am trait de multe ori frustrarea de a nu putea comanda omleta sau ochiuri dupa o anumita ora si intotdeauna m-am gandit ca daca voi avea un restaurant vom oferi oricand breakfast. Mi s-a explicat in repetate randuri ca la micul dejun nu este adaos mare si din acest motiv nu se serveste toata ziua in restaurante. Dar pentru mine e mai important un client fericit. Si cred ca am reusit sa facem multi clienti fericiti care vin seara sa manance un english breakfast savuros!

 

COCHETA AMENAJARE

Cu amenajarea ne-au ajutat Gianina si Mihai, arhitecti foarte talentati si inventivi care au reusit sa faca minuni dintr-un spatiu de 40 de metri patrati. Planul intial de amenajare a fost mult mai ambitios (probabil ca asa este intotdeauna), dar am ales o varianta de mijloc care sa fie aerisita si calda in acelasi timp.


 

 

 

CUMPARAM SAU INCHIRIEM ?

Spatiul l-am cumparat noi. Am preferat sa platim rate la banca decat o chirie mare la proprietar. In Centrul Istoric au crescut foarte mult chiriile, nejustificat de mult, iar contractele se incheie pe perioade scurte de timp, lucru care nu iti permite sa faci o investitie substantiala in spatiul respectiv.

 

SA VORBIM DESPRE INVESTITII

Investitia de inceput? Dublul bugetului initial :) Am facut inclusiv bransament de curent electric pentru ca reteaua nu permitea incarcarea cu atatea echipamente. Creditul pe care l-am facut mi-a permis sa platesc jumatatea mea din costul spatiului si sa folosesc restul de bani pentru investitie.

Dar  munca noastra a inceput sa dea roade si sunt foarte bucuroasa ca a avut succes conceptul pe care l-am propus.

 

PROVOCARI

Provocari au fost multe si sunt tot timpul, dar cea mai mare a fost vara trecuta cand s-a lucrat pe strada si toata vara. Nu numai ca nu am avut terasa, dar am avut concerte interminabile de camioane, buldozere si alte masini… Am avut rabdare si incredere ca strada noastra nu va avea soarta altor strazi din zona care au stat in lucru ani de zile. Nu am fi trecut peste aceasta provocare daca nu ar fi fost prietenii nostri si clientii fideli care veneau prin praf la noi, chiar daca nu aveam terasa, si se bucurau de ce aveam de oferit.

 

CUM VA PROMOVATI?

Intotdeauna am considerat ca cea mai buna reclama o face un client multumit! Asa ca ne-am indreptat toate eforturile spre multumirea celor care vin la noi. Cea mai mare bucurie este sa vad oameni noi adusi de prieteni care apoi au adus alti prieteni care la randul lor au adus alti prieteni si tot asa… Apoi am inceput sa avem clienti si prieteni care au scris atat de frumos si din suflet pe blogurile lor si pe facebook incat au convins si mai multa lume sa vina la Simbio.

Si nu au gresit:

exista duminici perfecte (cu drag, pentru Simbio)

***

Simbio e locul unde ajung cel putin odata pe saptamana pentru ca ma simt ca acasa

***

Mi se par un amestec perfect între o lene dulce de weekend, compania unui om frumos, mic dejun, prânz, dimineți prelungite până la amiază, privitul oamenilor pe stradă, plăcerea de a te bucura de oamenii dinăuntru, cele peste trei ore care ți se par trei minute, decor chic, atmosferă de bistrot franțuzesc, pâine prăjită și unt, uneori un pahar de vin roșu sec și dorința nebună  de a opri timpul în loc

***

Eu mananc la Simbio!

***

Iată, Irina, aici e Simbio. Ce e aici? Aici e ciocolata caldă cu bezele mici și mărul cu nucă și friganele cum nu ți-am făcut și nici n-o să-ți fac prea curând

***

Trebuie sa recunosc ca reintalnirea cu Simbio a fost una extrem de placuta, pentru a nu stiu cata oara. ;) Briose, clatite (cu banane, unt si sirop de artar), french toast, masline marinate in suc de portocale si multe altele…

 

SIMBIO, Selari 18

[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_cioco-calda.jpg]4370
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_croque-madame.jpg]360
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_dre_0034.jpg]290
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_dre_0037.jpg]200
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_dre_0049.jpg]300
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_dre_0053.jpg]280
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_dre_0066.jpg]110
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_eggs-florentine.jpg]160
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_french-toast-close-up.jpg]190
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_french-toast.jpg]200
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_img_2865.jpg]100
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_img_2866.jpg]100
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_img_2871.jpg]80
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_img_2873.jpg]100
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_img_2876.jpg]100
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_shrimp-filled-avocado.jpg]140
[img src=http://andreeastan.ro/wp-content/flagallery/simbio-selari-18/thumbs/thumbs_turkey-ham-sandwich-2.jpg]150

IN VIITOR

Am vrea sa mai deschidem un Simbio, pentru ca acesta a devenit deja neincapator, dar inca nu avem planuri concrete. E  foarte important sa gasim un spatiu bun. Am inceput sa cautam, sa ne gandim. Stiu ce nu vom face, o cantina, un restaurant mare.

 

tip&tricks give away, pls

Crezi ca pot sa dau eu sfaturi? Eu nu sunt Gordon Ramsay… Cred ca cel mai important lucru este sa realizezi faptul ca restaurantul inseamna sa muncesti cu oamenii, cu colegii si cu clientii. Trebuie sa fii foarte deschis sa cunosti oameni noi si sa vrei sa ii faci sa se simta ca acasa. Mie imi plac oamenii, imi plac oamenii pozitivi si zambitori, deschisi sa incerce lucruri noi si sa inteleaga ce vrei sa le comunici. Sunt foarte multi in Bucuresti si ma simt norocoasa ca am cunoscut atat de multi in ultimul timp. Eu le spun „oameni frumosi”:) Daca partea cu vointa si motivatia sunt rezolvate, apoi este foarte important sa te descurci cu zeci de autorizatii si institutii. Altfel, risti amenzi mari. Noua ne-a luat foarte mult timp acest proces de informare pentru ca nu aveam niciun apropiat care sa aiba restaurant, dar am facut lucrurile corect si nu am avut nicio problema. Si nu in ultimul rand, trebuie sa faci in fiecare zi aceeasi mancare de calitate. Un om care intra la noi stie ca in fiecare zi va putea sa manance un Caesar salad la fel de gustos si bine facut. In fiecare zi!

 

Ei spun ca iubesc mancare, adora cafeaua si au o pasiune pentru vinuri si pentru ca si-au dorit dintotdeuna un loc placut si cochet in care sa le gaseasca pe toate, au creat Simbio. Eu spun sa nu ii credeti pe cuvant ci sa mergeti sa va convingeti singuri.

Be Sociable, Share!

    Tags: , , ,

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>