Neutralitatea retelelor si sustenabilitatea Internetului

Ne-am intalnit astazi, cativa bloggeri si reprezentantii ANCOM si APTI, la o discutie consultativa informala, premergatoare dezbaterii Neutralitatea retelelor si sustenabilitatea internetului, din 5 Iunie.

Mi-am dat seama ca nu m-am gandit la subiectele abordate la intalnire de foarte multi ani (probabil de pe vremea in care lucram pentru un payment gateway). Ma bucur de mega viteza pe care o are Internetul in Romania, platesc un pret relativ mic pentru a-l accesa, dibuiesc wi-fi-uri gratuite la aproape tot pasul si accesez cand imi doresc ce imi doresc online, deci de ce as face-o?!

Cu toate acestea, sunt lucruri despre care vreau sa stiu mai multe si vreau  sa imi pot spune parerea. Sunt subiecte care ne vizeaza pe noi toti utilizatorii de Internet (creatori de continut sau nu) sau  furnizori de servicii in aceasta zona. Ce se va intampla in viitor? Cum sta treaba cu 4 G-ul? Ce vor ISPistii de la producatorii de continut si invers? Se va dezvolta infrastructura furnizorilor de Internet in Romania ? Cum? Cata vreme si in ce conditii Internetul va mai fii un mediu liber si cu acces nerestrictionat? Raspunsul la fiecare dintre intrebarile acestea si multe altele ma intereseaza si cred ca si pe voi.

Tocmai de aceea va invit sa completati formularul de inscriere la dezbatere si sa va faceti timp in agenda pentru eveniment. Vor fi abordate subiecte care merita dezbatute public si  vor fi prezenti reprezentanti ai  tuturor partilor implicate atat din Romania cat si din strainatate.

Evident, nu am tras nici o concluzie azi, pentru ca nu acesta a fost scopul intalnirii. Am schimbat opinii pe diverse subiecte care vor fi abordate pe 5 iunie si ne-am spus parerea din punctul de vedere al creatorilor de continut (mai mici sau mai mari). Am agreat insa cu totii, prin vocea lui Victor ca ne dorim un Internet liber si accesibil tuturor si un cadru reglementat pentru „pedepsirea”/”amendarea” celor care incalca legea folosind acest mediu.

Poate ca suna alambicat si birocratic subiectul dezbaterii din 5 iunie dar va asigur ca sunt lucruri despre care vreti sa stiti, sau ar trebui sa stiti, mai multe:  Este posibil ca insasi natura internetului sa fie modificata de restrictiile si limitarile de trafic? Care sunt provocarile si amenintarile care justifica sau impun necesitatea unor restrictii de trafic? Internetul liber are un pret? Cine ar trebui sa plateasca acest pret? Furnizorii de continut ar trebui sa contribuie la dezvoltarea retelelor pentru a sustine caile prin care consumatorii beneficiaza de produsele si serviciile lor? Cum ar putea functiona un astfel de mecanism?  Furnizorii de servicii de internet ar trebui sa aiba libertatea de a prioritiza traficul in functie de continut sau sursa, rutarea traficului ar trebui sa fie complet neutra sau există o cale de mijloc? Care este impactul asupra utilizatorului de internet?

Be Sociable, Share!

  Tags: , ,

  2 comments

  1. […] mai scris pe acesta tema Andreea Stan. Tweet !function(d,s,id){var […]

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>