Pe scurt, SEO – sau search engine optimization, este un proces sau o suma de practici de care orice site ar trebui sa tina cont din faza de constructie si apoi in mod constant pe toata perioada existentei sale. Spun „ar trebui” pentru ca exista in continuare un numar impresionant de site-uri care nu respecta nici macar regulile de baza ale unei optimizari corecte si care pierd enorm fara sa constientizeze acest lucru.
De ce conteaza SEO pentru site-ul meu
– Pentru ca metoda este menita sa iti creasca relevanta in afisarea motoarelor de cautare, lucru catre care orice site tinde (nu ti-ai creat acesta zona online ca sa ramana acolo ca un afis in desert, vrei ca lumea sa afle ca exista)
– Pentru ca iti adauce pe site trafic calitativ care iti poate fi convertit in clienti
– Pentru ca rezultatele unei strategii de SEO bine implementate sunt de durata si extrem de eficiente si desi suna simplu, nu e.
– Pentru ca desi implica costuri acestea sunt strict legate de salariile reurselor umane dedicate
Cu toate acestea un SEO bun nu inseamna sa ajungi pe prima pozitie indiferent de metoda folosita si in cel mai scurt timp.
Ca in majoritatea departamentelor online, bugetele alocate de companii pe acest segment sunt directionate pe recompensarea resursei umane (realitate subliniata in graficul de mai jos)
Alocarea bugetului de SEO in functie de marimea organizatiei
Cum mult companii executa zona de SEO inhouse, cea mai mare investitie legata de acest departament sunt salariile angajatilor. Intre identificarea cuvintelor cheie, optimizarea codului, constructia retelei de link-uri si integrarea social media in strategia SEO, optimizarea pentru motoarele de cautare necesita experienta, expertiza si timp. In functie de marimea site-ului, un SEO eficient poate presupune cu usurinta existenta unor angajati full time dedicati.
Organizatiile mari, au deseori nevoi mai mari in acesta zona dar si resurse financiare suficiente cat sa angajeze agentii de SEO si sa achizitioneze solutii de analiza a traficului complexe.
Companiile mai mici au nevoie sa isi acopere acesta necesitate dintr-un buget redus si de aceea sansele de a internaliza procesul cresc. In general multi dintre angajatiii care fac SEO nu sunt dedicati doar acestei actiuni si acest lucru face ca identifcarea adevaratelor costuri legate de SEO sa sa faca greu. Specialistul SEO poate fi de asemenea persoana care se ocupa de e-mail marketing, PPC sau relatii publice etc. Practica utilizarii aceleiasi persoane pentru a sustine mai multe activitati online este extrem de raspandita.
Merita citit:
29 Worst Practices & Most Common Failures: SEO Checklist Part I
SEO Checklist Part 2: Best Practices
Din aceeasi serie
Tags: online basics, optimizare online, seo
buget SEO – cam greu in perioada asta
[…] This post was mentioned on Twitter by eliana_ary. eliana_ary said: RT @retelesociale: BUGETE ALOCATE OPTIMIZARII PENTRU MOTOARELE DE CAUTARE http://bit.ly/aMhT29 […]
greu ce-i drept, dar explicate corect rezultatele obtinute, si ambalat frumos intr-un mix de marketing si comunicare merge brici. oamenii s-au saturat de vorbe, vor rezultate
[…] Google nu te gaseste, nimeni nu o va face bugete alocate optimizarii pentru motoarele de cautare SEO – cum functioneaza Google […]