Black Friday, goana dupa trafic …si bani

Mai departe de circul pe care acest Black Friday il provoaca in Romania (am vazut ca se fac inclusiv oferte imobiliare sau auto!), specula se indreapta si in directia castigurilor de bani si trafic …nejustificate.

Au aparut ca ciupercile „ inainte” de ploaie zeci de site-uri cu nume sugestive (blackfriday2012, oferte-blackfriday samd) care vand comerciantilor dezorientati listarea ofertelor (cateodata doar logo-ul si trei cuvinte) contra unor sume uluitoare. Si culmea e nu doar ca cer dar si primesc banii astia. Fara sa ii intrebe nimeni ce livreaza la schimb.

Ca sa fie clar, nici un siteulet creat special pentru acest eveniment nu iti va aduce trafic, sau trafic relevant sau nimic care sa justifice sumele cerute. Da, un site deja consacrat, indexat frumos, cu un awareness si cu o comunitate (stiri, blog etc) ar putea sa ajute la vizibilitate si sa justifice cererea unor sume (oricare ar fi ele). Si acest lucru a fost, mai ales anul asta extrem de important. Pentru ca romanii, inundati de oferte (mai bune sau mai rele) din absolut toate zonele, se dezmeticesc greu si nu afla cu usurinta de toate reducerile (care in mod cert le vor schimba viata). Dar de aici si pana a aloca echivalentul unui buget de SEM, de posturi pe bloguri relevante sau a unor articole in presa unor site-uri irelevante (atat pentru clienti cat si pentru motoarele de indexare) e drum lung.

Disperarea asta frenetica expusa de majoritatea brand-urilor online cu ocazia acestui Black Friday imi aduce obsesiv aminte de faptul ca noi inca nu gandim strategic pe termen mediu si lung, nu avem rabdare. Vrem totul peste noapte, ieri, acum! Si asta este poate cea mai proasta idee cand comunicam online. Da, lucrurile se intampla in timp real, dar tu ca sai brand vei construi in timp baza de incredere, comunitatea, awareness-ul, traficul care sa te ajute sa ai credibilitatea necesara ca ceea ce spui in timp real sa fie relevant.

Be Sociable, Share!

    Tags:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>